A Szeleta Parkról

4 évszakos kaland az egész családnak

A miskolci Szeleta Park Látogatóközpont, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb bemutatóhelye.

Az 1977-ben alakult Bükki Nemzeti Park Igazgatóság névadója, és egyben egyik legértékesebb területe a Bükk hegység. A Szeleta Park „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítása bemutatja:

  • a Bükk természeti kincseit,
  • különleges földtörténetét,
  • egyedi vízrajzát és barlangrendszerét,
  • a kaptárköveket,
  • a hegység jellemző növény- és állatvilágát,
  • valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit.

Mindezt nemcsak grafikusan, hanem interaktív felületeken és 2-/3D-s filmeken keresztül is. A témakörök visszaköszönnek a látogatóközpont környezeti nevelési moduljaiban, amelyekkel várják a környékbeli általános- és középiskolás korosztályt. Számukra ezen alkalmakra foglalkoztató-terem áll rendelkezésre.


Az épületben lévő Kőkori Karszt Kaland beltéri játszóház az 4-14 éves korosztály számára készült. A gyerekek leereszkedhetnek a „Töbör gödörbe”, többszintes alagútrendszerben kalandozhatnak, miközben megfigyelhetik a Bükk hegység élővilágát. Felfedezéseik közben találkozhatnak a kardfogú tigrissel, de kipróbálhatják a régészkedést is. A létesítmény előtti téren a Bikkmakk játszótér, a belépővel látogatható parkban a Pókfonal játszótér várja a kicsiket.

Amíg a gyerekek játszanak, a felnőttek a Szeleta Park bisztrójában frissülhetnek fel és falatozhatnak. Az ajándékbolt tematikus kínálatát kiegészítik a Bükki Nemzeti Parki Védjegyes terméki, és megvásárolható a látogatóközpont megnyitása alkalmából újra kiadott „Kőbaltás ember” című regény is.

Az épületet körülvevő területen ismerjék meg a Jövő ösvényt is, amely kiegészül egy kőzetparkkal, madár- és rovarbarát kerttel. Ám ha nagyobb túrára vágynak, a Herman Ottó Emlékparktól indul az 3,5 km-es Szinva tanösvényünk is.

Jöjjenek el, kalandozzanak nálunk, nyissanak a Bükkre!

Kapcsolódó