Bemutatóhelyeink akár díjmentes vonatos utazással is felkereshetők 2024.04.24. 14:00

Bemutatóhelyeink akár díjmentes vonatos utazással is felkereshetők

1
díjmentes kísérői kedvezmény, ingyenes utazás, MÁV csoportos utazás, vonatos utazási kedvezmény, vonatos csoportos utazás

A jó idő és az osztálykirándulási időszak beköszöntével egyre több iskolai csoport keresi fel bemutatóhelyeinket és látogatóközpontjainkat, melyek akár díjmentes vonatos utazással is elérhetők a MÁV-nál előre bejelentett csoportok és kísérőik számára.
A vasúttársasággal történő csoportos utazás esetén a MÁV-START Zrt. utazási kedvezményeket biztosít nemcsak a 14 éven aluli gyermekek, de kísérőik számára is.

Összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:
  • Fontos, hogy a díjmentes kísérői kedvezményt csak az előzetesen bejelentett és visszaigazolt csoportoknál lehet igényelni.
  • A csoportos utazási igényt a tervezett utazás előtt legalább 5 munkanappal javasolt bejelenteni a vasúttársaságnál. Az utazók akkor is jelezzék a csoport utazását, ha a csoport tagjai ország- vagy vármegye bérlettel rendelkeznek. A bejelentés megtehető a vasúttársaság honlapján kialakított felületen az adatok megadásával, e-mail-ben (a szolgáltatás-értékesítő részére a kitöltött "Bejelentés csoportos utazáshoz" nyomtatvány megküldésével) vagy személyesen. A visszaigazolás az utazást megelőző 3. nap 14 óráig a bejelentésben megadott e-mail címre történik. A szervezőnek a visszaigazolást követően, de legkésőbb az utazás előtti napon kérnie kell a csoportos menetjegy kiállítását, a Bejelentésben rögzített feltételek alapján.
  • A csoportos utazásért felelős kísérőnek a Bejelentés pénztártól visszakapott példányát a menetjegyekkel együtt az utazás befejezéséig meg kell őriznie. A visszaigazolás és díjmentes elszámolás hiányában a kísérők csak az alanyi jogon járó kedvezményüket vehetik igénybe.
  • A csoportos utazások esetében a MÁV-START Zrt. javaslata alapján érdemes elsősorban a kedd-szerda-csütörtöki napokat választani, valamint a reggeli és délutáni csúcsidőn kívül utazni, a zsúfoltság elkerülése érdekében.


MÁV utazási kedvezmények csoportos utazás esetén:

14 éves korig minden gyermek utazása díjmentes. A kísérők kedvezményét a megkezdett 10 fő gyermekenként kell számolni (kivéve díjmentes múzeumlátogatás) az alábbiak szerint:

  • Az óvoda által kiállított Bejelentés alapján (intézmény bélyegzője szükséges) legalább 6 fő óvodás gyermek együttes utazása esetén megkezdett 10 fő gyermekenként a velük utazó 3 fő kísérő díjmentes menetjegyváltásra jogosult.
  • Az állami gondozott gyermekek legalább 3 fős csoportja és az őket kísérő 2 fő nevelő a gyermekotthon vagy a nevelőszülői hálózat működtetője által az utazás napjára kiállított bejelentés alapján jogosult a kedvezményre (intézmény bélyegzője szükséges).
  • Legalább 6 fő 10 éven aluli gyermek együttes utazása esetén megkezdett 10 fő gyermekenként 2 fő kísérő jogosult a díjmentes menetjegy váltására.
  • A nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatásában részt vevő legalább 6 fő 10 éven felüli diák utazása esetén, megkezdett 10 fő diákonként 1 fő kísérő jogosult a díjmentes utazási kedvezményre.
  • A 14 év feletti, nappali tagozatos diákok legalább 6 főből álló csoportos utazása esetén az utazás szervezője által kiállított Bejelentés alapján 50%-os mérséklésű menetjegy vagy kedvezményes vármegye- illetve országbérlet váltására, valamint megkezdett 10 fő diákonként 1 fő kísérő díjmentes kedvezményre jogosult.
  • A Szátv. hatálya alá tartozó 14-től 18 éves korú, a legalább 10 főből álló gyermekek csoportja és a velük utazó 2 nagykorú kísérő előzetes Bejelentés alapján és a Magyar igazolvány felmutatása mellett, évente egy alkalommal díjmentes utazásra jogosult. A jegykiadóhely a menetdíj elszámolást a csoport valamennyi tagja Magyar igazolványának 1. mellékletében a tárgyévre vonatkozóan előjegyzi.

Forrás: mavcsoport.hu

További információk: https://mavapp.hu/csoportos-utazas és https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utaza...


Az alábbiakban összegyűjtöttük, bemutatóhelyeink hogyan érhetők el legegyszerűbben tömegközlekedéssel:

A mátrafüredi Harkály Ház legegyszerűbb megközelítése tömegközlekedéssel:
A gyöngyösi vasútállomástól a gyöngyösi autóbusz-pályaudvar gyalogosan kb. 10 perc alatt elérhető. Innen naponta több távolsági buszjárat közlekedik Mátrafüredre. Az autóbusz járatok egy része érinti Gyöngyös, vasútállomás megállóhelyet is. Autóbusszal a mátrafüredi Erdész utca megállótól 200 m-re délre (Gyöngyös felé), a Parádi úton haladva gyalogosan 2-3 perces sétával érhető el a Harkály Ház. Bővebb információk a www.menetrendek.hu weboldalon és telefonra letölthető applikáción keresztül érhetők el.
A megközelítés másik módja Gyöngyösről a Mátravasút járatainak igénybevétele. Az aktuális menetrendről és díjszabásról az Egererdő Zrt. weboldalán tájékozódhatnak.A miskolci Szeleta Park Látogatóközpont legegyszerűbb megközelítése tömegközlekedéssel:
A miskolci Tiszai-pályaudvarról az 1-es, 53-as, 5-ös vagy 15-ös autóbusszal a Majális park végállomásig, majd onnan mindössze 1-2 perc sétával elérhető. Bővebb információk a www.menetrendek.hu weboldalon és telefonra letölthető applikáción keresztül érhetők el.
A megközelítés másik módja Miskolcról a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) járatainak igénybevétele: a Miskolc Tiszai Pályaudvartól 1-es villamossal a Dorottya utca (LÁEV végállomás) kb. 30 perc utazással, majd innen LÁEV kisvasúttal a Papírgyár megálló kb. 18 perc utazással érhető el. A Papírgyár megállótól kb. 10 percnyi sétára található a Látogatóközpont. Az aktuális menetrendről és díjszabásról az ÉszakErdő Zrt. oldalon tájékozódhatnak.


A lillafüredi Szent István-barlang legegyszerűbb megközelítése tömegközlekedéssel:
A miskolci Tiszai-pályaudvarról 1-es busszal vagy 1-es villamossal a Felső-Majláth állomásig, majd onnan az 5-ös autóbusszal közvetlenül a Szent István-barlang melletti buszmegállóig, vagy a 15-ös autóbusszal a Palota Szálló buszmegállóig, ahonnan 600 m-es könnyű sétával érhető el a barlang. Bővebb információk a www.menetrendek.hu weboldalon és telefonra letölthető applikáción keresztül érhetők el.
A megközelítés másik módja Miskolcról a Lillafüredi Állami Erdei Vasút járatainak igénybevétele. Az aktuális menetrendről és díjszabásról az ÉszakErdő Zrt. oldalon tájékozódhatnak.


A lillafüredi Anna-barlang legegyszerűbb megközelítése tömegközlekedéssel:
A miskolci Tiszai-pályaudvarról 1-es busszal vagy 1-es villamossal a Diósgyőri-városközpontig, majd onnan 5-ös autóbusszal a Palotaszálló melletti vagy a 15-ös autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, ahonnan kb. 200 m-es könnyű sétával érhető el a barlang, aminek bejárata a Palota-szálló alatti Függőkertek aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett található. Bővebb információk a www.menetrendek.hu weboldalon és telefonra letölthető applikáción keresztül érhetők el.
A megközelítés másik módja Miskolcról a Lillafüredi Állami Erdei Vasút járatainak igénybevétele. Az aktuális menetrendről és díjszabásról az ÉszakErdő Zrt. oldalon tájékozódhatnak.


A Répáshuta felett található Bükki Csillagda legegyszerűbb megközelítése tömegközlekedéssel:
Eger és Miskolc irányából is elérhető a Bükki Csillagda megálló szabad-és munkaszüneti napokon, de akár Budapestről, a Stadionok autóbusz-állomásról indulva is megközelíthető, átszállás nélkül. Miskolcról Répáshutára a hét minden napján közlekednek menetrendszerű autóbuszok. A Szabadság úti buszmegállóból körülbelül 25 perces sétával érhető el a csillagászati látogatóközpont, egy meredek földúton keresztül. Bővebb információk a www.menetrendek.hu weboldalon és telefonra letölthető applikáción keresztül érhetők el.


A szilvásváradi Szalajka-völgyi Információs Ház legegyszerűbb megközelítése tömegközlekedéssel:
Az egri vasútállomásról és autóbusz-pályaudvarról naponta több menetrendszerinti járat közlekedik Szilvásváradra. Vonattal a szilvásváradi Szalajka-völgy vasútállomástól kb. 30 perces sétával (kb. 2,3 km), míg autóbusszal érkezve a szilvásváradi Szalajka-völgy elágazás megállóhelytől gyalogosan kb. 25 perc alatt (kb. 1,8 km) érhető el. Az Információs Ház a szalajka-völgyi parkoló és az erdei kisvasút első megállóhelye között, a vadaskert szomszédságában található, így a Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indulva akár a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúttal is könnyen elérhető. Bővebb információk a www.menetrendek.hu weboldalon és telefonra letölthető applikáción keresztül, valamint a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút oldalán találhatók.


A szilvásváradi Millenniumi Kilátó legegyszerűbb megközelítése tömegközlekedéssel:
Az egri vasútállomásról és autóbusz-pályaudvarról naponta több menetrendszerinti járat közlekedik Szilvásváradra. Vonattal a szilvásváradi Szalajka-völgy vasútállomástól 1,5-2 órás sétával (kb. 6,6 km), míg autóbusszal érkezve a szilvásváradi Szalajka-völgy elágazás megállóhelytől gyalogosan szintén 1,5-2 óra alatt (kb. 5,6 km) érhető el. Bővebb információk a www.menetrendek.hu weboldalon és telefonra letölthető applikáción keresztül érhetők el.


A felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpont legegyszerűbb megközelítése tömegközlekedéssel:
Az egri vasútállomástól és egri autóbusz-pályaudvarról számos menetrendszerű autóbusz közlekedik a hét minden napján Felsőtárkányba. A felsőtárkányi Csárda buszmegállótól kb. 350 m-re található Látogatóközpont mindössze 4-5 perces kényelmes sétával érhető el. Bővebb információk a www.menetrendek.hu weboldalon és telefonra letölthető applikáción keresztül érhetők el.


Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhely legegyszerűbb megközelítése tömegközlekedéssel:
Salgótarjánból és Balassagyarmatról naponta több menetrendszerű buszjárat közlekedik Ipolytarnócra. A látogatóközpont fogadóépülete Ipolytarnóc település busz- és vasútállomásától kb. 2 km-re található és akár gyalogosan is könnyen megközelíthető. Bővebb információk a www.menetrendek.hu weboldalon és telefonra letölthető applikáción keresztül érhetők el.


A Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont legegyszerűbb megközelítése tömegközlekedéssel:
A bemutatóhely Salgótarján városközpontjától nem messze, az Ipolytarnóc felé vezető út mentén található. A salgótarjáni vasútállomásra érkezve menetrendszerinti buszjáratokkal Karancsalja felé közlekedve, a Károlyakna vízmű megállóhelyig kell utazni, amivel szemben található a Látogatóközpont. A Károlyakna vízmű megállóhelynél számos távolsági autóbusz is megáll. Bővebb információk a www.menetrendek.hu weboldalon és telefonra letölthető applikáción keresztül érhetők el.


Kapcsolódó